Knäckebröd
24 kakor
25 g jäst
2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
1 msk brödkryddor, typ anis, fänkål
2 tsk kummin
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl vetemjöl + 2 dl till utbaket
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt, kryddor, sesamfrön, linfrön samt mjöl. Arbeta ihop till en jämn deg. Den behöver inte jäsa.
Dela degen i 24 st bitar. Kavla med kruskavel ut en degbit i taget till en mycket tunn rund kaka (ca 15 cm i diameter) på mjölat bakbord.
Lägg dem efter hand på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 4-5 min. Passa brödet så det inte bränns.
Låt kakorna svalna på galler utan bakduk. Förvara i burk med lock.
Kommentarer
Trackback